divendres, 16 de febrer de 2007

LA BASE DE LA PIRÀMIDE

Una notícia d´abans d´ahir al diari, dèia que les grans multinacionals del sector de telefonia mòbil "aposten pel creixement del negoci als països emergents" per tal de continuar guanyant mercat. I, això, no passa només en aquest sector, sino que ja comença a ser "normal" veure com s´utilitza aquesta estratègia d´ampliació de la quota de mercat.
De fet, en C.K. Prahalad, va començar a mencionar la BOP (bottom of the pyramid) al 2002, en un parell d´articles i, posteriorment ha escrit alguns llibres. Ell és de l´opinió que el desenvolupament econòmic i la transformació social dels més pobres i menys desenvolupats, passa per un canvi de la nostra mentalitat vers ells. De tenir-los com "pobres víctimes" a pensar-los com "emprenedors creatius" i, com "conscients i valiosos consumidors". Creu en una co-creació entre el desenvolupament econòmic i la transformació social. Erradicar la pobresa amb beneficis.
Per una banda, aquesta teoria sembla bona i té coses ben positives, a més, és un continuar pensant en com millorar la situació i fer-los presents. Amb ella, poden desenvolupar-se econòmicament i transformar-se socialment a l´hora, aumenta la seva motivació i "nivell de vida", la seva economia es comença a moure i a "existir"...
Però, per l´altra, aquesta teoria té els seus límits i mancances. Fa por que només es vegin com a consumidors que ens enriquiran al preu que sigui. La teoria està feta i pensada per nosaltres i no per ells, amb una clara visió economicista del primer món. Pot ser una manera més d´"exprimir" als més pobres passant a un primer pla l´optimització dels nostres beneficis?, d´utilitzar-los com a mitjans pels nostres fins (Kant: "L´home com tot ésser racional existeix com a fi en sí mateix, no només com mitjà per l´ús arbitrari (...)") ?, pot ésser i és compatible el nivell de beneficis que esperem amb el seu desenvolupament equilibrat?, com fer-los protagonistes de la seva pròpia història?, fins on pot arribar l´ambició humana?, és ètic vendre mòbils abans d´aigua potable i electricitat, per exemple?, quines són les eines més adequades a fer servir?, quins són els indicadors que ens haurien de mostrar el resultat d´aquesta experiència?
Continuarem donant-li voltes ...

Eugènia