dilluns, 12 de març de 2007

LLISTA FORBES

Acaba de sortir publicada a la revista Forbes la llista de les persones més riques del món. Es una llista que provoca admiració i enveges. Bill Gates segueix encapçalant el rànking amb una fortuna de 51 milers de milions de dolars. El segueixen personatges com el propietari d'IKEA, la fundadora de l'Oréal, els fundadors de Wal-Mart, Zara... Avui hi ha 793 persones al món amb fortunes superior a 1.ooo milions de dolars, un 15% més que l'any passat.
Una llista per a la reflexió, si de reull mirem la realitat que ens envolta: Al Niger la meitat de la població no té accés a aigua potable. A Malawi l'esperança de vida és de 39 anys. A Yemen, més del 50% de la població no saben ni llegir ni escriure.
Aquestes dades em suggereixen unes qüestions: ¿és possible acumular una fortuna com les de la llista Forbes amb el treball de les pròpies mans? ¿Quanta gent està patint les conseqüències d'un comerç mundial monopolitzat? ¿Com podem admirar uns homes i dones que fonamenten la seva riquesa amparant-se o creant estructures del tot injustes?
Jo, quan llegeixo aquestes notícies, sento una mica, per no dir molta, vergonya.
Teresa