dissabte, 17 de març de 2007

EUTANÀSIA

El tema de l´eutanàsia està candent com podem veure en els casos que van sortint a la premsa i mitjans de comunicació. A l´última persona afectada, que hem seguit aquesta mateixa setmana, van haver-la de treure d´un hospital perquè allà no li volien treure els mitjans artificials que la mantenien viva. Així que, un hospital catòlic, dels germans de Sant Joan de Déu, van obrir les seves portes per acollir-la i acabar amb el seu sofriment inhumà.
Però, què és el que hauríem de fer en aquests casos?, què és l´ho més ètic i cristià?

En Francesc Abel, jesuïta, doctor en medicina, expert en temes bioètics amb reconeixement mundial i director de l´Institut Borja de Bioètica, va ser entrevistat fa uns tres mesos, a un diari de girona, on donava una sèrie de respostes que crec ens poden donar una mica de "llum":
- "A nivell teòric qui està més capacitat per decidir si viu dignament o no aquell malalt és el metge, però a nivell empíric és el malalt".
- "Un gran perill són aquests tractaments que sembla que no s´acabin mai i que forcen molts pacients a desitjar la mort abans de continuar sent, amb tota la bona intenció, torturats pels metges".
- "Molts han après que el metge ho ha de fer tot per salvar la vida del pacient, oblidant tot allò raonable".
- "Hi ha un nivell de sofriment humà contra el qual s´ha de lluitar, però avui en dia hi ha determinades sortides que realment es caracteritzen pel seu caràcter inhumà".
-"S´ha de lluitar contra la malaltia, però des del punt de vista mèdic s´ha d´acceptar que la mort guanyarà".
- "S´ha de tenir clar quan es pot dir "ja n´hi ha prou", del tractament".
- Tres paraules: "coneixement, ètica i seny".
- Importància de "tractar bé el dolor".
- "Les cures pal.liatives només arriben al 30% de la població que en necessita".
Eugènia