dimarts, 27 de març de 2007

2.UNA SANTA D´AHIR I D´AVUI. M.SOFIA BARAT

(La introducció i primer capítol van ser penjats el 20 de març. Els podeu trobar a la part dreta de la pantalla inicial del bloc, on diu "etiquetes", heu de clickar a "rscj", dintre trobareu "1.Una santa d´ahir i d´avui. M.Sofia Barat", o bé, directament per la data: 20 de març).

2. PARIS:
Sofia decideix respondre a l´invitació del seu germà Lluís per anar a Paris i continuar formant-se sota el seu guiatge. Un Paris arrassat, on els nobles i clèrigues es mantenien ocults, uns havien fugit, altres havien mort... la guillotina encara imposava el règim del Terror. Tot i així, a partir del 1795, començà la llibertat de cultes.

Ells dos estàven allotjats a l´Hotel de Tournelle, aprop de la casa on va ser acollit en Lluís per la señora Duval temps enrera, a un barri aristocràtic.


A l´inici del 1800, en Lluís començà a participar del grup "Pares de la fe" (seguidors d´Ignasi de Loiola, la Companyia estava suprimida per decret papal desde 1773) que movia el P. José Varin. Un dia, en Varin va retrobar-se i va tornar amb els companys del San Sulpici ("Pares del Sagrat Cor" i després "Pares de la fe") l´objectiu dels quals era restablir la disolta Companyia de Jesús. El cap del grup, en Leonor Francisco de Tournély, gran místic, morí amb quasi 30 anys, deixant com a successor a en Varin. El grup tenia molta devoció al Sagrat Cor de Jesús, a l´amor ardent i encès, veient dos vertents: adoració-entrega personal i propagació-expansió.

- "una ànima contemplativa en un cor apostòlic".


En Lluís, que pertanyia a aquest grup, va parlar de la Sofia a en Varin. Aquest últim, la va voler conèixer. Quan va parlar amb ella, va sentir com Déu volia aixecar la Societat del Sagrat Cor tenint-la com a ciment. Per tant, va començar a acompanyar-la espiritualment. I, poc a poc, li anava "desplegant" els "plans" que tenia, heretats del Tournély.

- "Ho pensaré-va contestar tímidament als apremis del P.Varin. Sofia ho va madurar en el silenci de l´oració. I es va decidir per la humilitat. Era el seu camí preferit. Segons una vella idea seva, era com el camí curt per arribar abans a la santedat". "Acceptà, doncs, humilment".


- "Per la meva banda, jo no sabia res ni era capaç de preveure res. Jo em vaig limitar a acceptar el que se´m oferia".

Es van unir: la mística de l´amor al Sagrat Cor (Tournély), l´ardor apostòlic (Varin), l´austeritat i disciplina (Lluís Barat) i l´ànima de la Sofia. Per tant, la Societat del Sagrat Cor és fruit d´una lenta maduració fecundant amb el de Sofia.
Varin seguí i acompanyà d´aprop a la comunitat formada per Sofia, O.Bailly, Sra. Louquet i Margarita, on el centre de la seva devoció era el Cor de Jesús. Es tractava d´omplir-se per després donar a les altres ànimes el mateix contingut.

- "Contemplar i donar als demés de la pròpia contemplació és més perfecte que contemplar simplement. Així com il.luminar és molt més perfecte que lluir només" (un pensament de St.Tomàs al que fèia referència sovint el P. Varin).

El 21 de novembre (festa de la presentació de Maria al temple) de 1800 van donar un pas més presentant-se davant el Senyor per fer-li ofrenda total de les seves vides.

Eugènia