dijous, 29 de març de 2007

I TU, QUÈ VAS FER PER AJUDAR-LA?

En el text d'ahir feia una referència a la fotografia que va guanyar el premi Pulitzer de 1994, aquella nena moribunda, aquell voltor atent, aquell fotògraf que hi va veure una oportunitat única...
M'ha impressionat molt rellegir la història que aquests dies ha aparegut als mitjans de comunicació: la història de Kevin Carter, un fotògraf blanc de sudàfrica, sensible al patiment del seu continent i desitjós de mostrar-lo al món, que no va saber integrar el, probablement, moment més àlgit de la seva carrera professional. Davant aquella imatge esgarrifosa, família i amics li preguntaven: i després, què vas fer per ajudar-la? I la seva resposta era res... Al cap de dos mesos de guanyar el premi, es va suicidar.
Aquesta història, que podria no ser real però ho és, és la història de cadascun de nosaltres. Imatges com aquesta no ens són extranyes. Es cert que ens arriben amortiguades per la fredor d'una pantalla, però la televisió no se les inventa. I només ens cal sortir de casa per veure'n moltes d'altres que no ens haurien de deixar indiferents.
I la pregunta torna a ser la mateixa: i tu, què vas fer per ajudar-los?
I la resposta només depèn d'un mateix...
Teresa