dimarts, 10 d’abril de 2007

3.UNA SANTA D´AHIR I D´AVUI. M.SOFIA BARAT

(Els altres capítols els podeu trobar a la part dreta de la pantalla del bloc. On diu "etiquetes" heu de clickar a "rscj")

3. AMIENS ("le berceau")

Va ser a Amiens on Sofia (dona de gran bondat i paciència) :

- va tenir la primera experiència educativa

- va viure els primers patiments i goigs de la seva "maternitat" espiritual


Al 1801, es van fer càrrec del pensionat que dirigia l´Enriqueta Groiser i la seva tia, possant a Mlle. Loquet com encarregada. S´instal.laren a la que va ser la seva primera casa, la de la tia de l´Enriqueta, el dia 15 d´octubre (dia de Sta.Teresa de Jesús, a la qual hi tenien gran fascinació). El 21 de novembre renovaren les promeses, però, l´Octavia Bailly, primera companya de Sofia, no ho va fer (passats uns anys acabà al Carmel).

El 7 de juny del 1802 (dia següent a Pentecostés), van fer la primera professió solemne a la capella d´Amiens. Mlle. Loquet va ser la superiora un temps per ser la més gran i tenir experiència educacional, però, com no hi havia gaire enteniment amb les altres va passar a ser-ho Sofia. Ella era la més jove, 23 anys, no volia e intentava ser relevada en el càrrec, sense èxit, perquè la resta estàven contentes amb la seva dolcesa i tacte. A l´hora, el col.legi i la comunitat anàven creixent i fent-les trasllar per les noves necessitats. També, s´incorporàven aspirants: Ana Beaudemont (va ser problemàtica), Catalina de Charbonnel (gran companya de Sofia).

Al 1804 van tornar a canviar-se de residència per fer-se insuficient a la que hi eren. A més, la Felicidad Desmarquet va fer-se rscj (religiosa del Sagrat Cor) i ajudà a Sofia a donar profunditat e intensa espiritualitat a la congregació. A Grenoble van fer-se amb un antic monestir abandonat (Ste.Marie d´en Haut), en el qual, la Filipina Duchesne rscj va saber mantenir el "foc" encès.

A la tornada de Sofia a Amiens, al Nadal del 1805, es preparà un plà abreviat d´estatuts que recollia l´esperit fonamental, el fi i els mitjans de la seva actuació (esbós de constitucions). S´anava fent més evident la necessitat d´escriure les constitucions, a l´igual que hi havien noves fundacions que fèien necessitar una superiora general. Per això, el pare Varin es va aïllar al castel de Cheuroz per escriure-les. La Sofia va anar-hi vàries vegades i els antics amics del Sagrat Cor van ser consultats.

Mentres tant, St.Estève, al 1812, va ser internat i aprofità per escriure unes constitucions que no van ser ben rebudes a les cases del Sagrat Cor on les envià, degut a que, excepte a Amiens, estàven a favor d´una acomodació a l´esperit d´Ignasi de Loiola.

Al 1814, Pío VII va restablir la Companyia de Jesús. Varin i els seus companys passaren en bloc a la congregació restablerta. Per una altra banda, St.Estève, que volia ser com fós el fundador d´aquesta nova congregació femenina, va fer-se secretari de l´ambaixador del rei de França davant la Santa Seu. Fins i tot, va falsificar unes cartes!. Quan això sortí a la llum va deixar Roma per portar una vida més oculta a França.

Al 1815 es va fer el II Capítol General a Paris amb totes les superiores i, presidit pel P. Varin i P. Druilhet. Allà s´afirmà definitivament l´institut i l´estatut definitiu. Va sortir i es va treballar, entre d´altres, temes com:

(1) un serè equilibri entre contemplació i acció
(2) un consell general al voltant de la superiora
(3) pormenorització de l´elecció d´aspirants
(4) formació en virtuts típiques (generositat, amor a la pobresa)
(5) vida exterior i obres d´apostolat
(6) govern de la societat

El 16 de desembre del 1815 van renovar el seu compromís davant l´abate Perrau, nomenat superior eclesiàstic, delegat de l´institut.

Eugènia