dijous, 26 d’abril de 2007

LA LLUM DE LES IMATGES

Fa uns dies vaig anar a Xàtiva, a la comarca valenciana de la Costera, a veure una exposició del tot recomanable: "La llum de les imatges". Des de ja fa uns anys, la Generalitat valenciana ha organitzat diferents mostres d'art religiós a diverses comarques. València, Sogorb, Oriola, Alcant, Sant Mateu han estat les seus de les edicions anteriors. Xàtiva és la d'aquest any i paga la pena el viatge fins i tot si es ve de lluny, perquè els organitzadors han aconseguit un itinerari sorprenent per dues esglésies i la Basílica de Santa Maria, amb unes mostres d'art sacre de la zona molt interessants i unes restauracions molt acurades.
Crec que aquestes exposicions ajuden a redescobrir el propi terriori, a valorar les seves creacions artístiques, a recuperar una autoconsciència massa perduda... I ens ajuden a reconèixer un País Valencià que és molt més que la cultura de l'especulació urbanística, desmesurada i sense escrúpols.
Tot recordant els 300 anys de la batalla d'Almansa (l'equivalent a l'11 de Setembre), recuperar la pròpia memòria em sembla un privilegi i un deure. Un privilegi, perquè encara hi ha ganes de recordar i aprendre del passat. Un deure, perquè, com en tot, encara queda molta feina per fer.
Teresa