dimecres, 30 de maig de 2007

EL QUE SABEM DE JESÚS

M'estic llegint una interessant obra sobre Jesús, escrita per M. Quesnel. Feia temps que en tenia ganes per allò de intentar lligar el Jesús en el que creus amb el Jesús que va existir realment, és a dir, el Jesús històric amb el Crist de la fe. Perque necessito raonar la fe, explicar-me-la a mi mateixa per a poder creure realment. En això els adolescents em són una escola insubstituïble. Les seves preguntes, algunes certament malicioses, m'obliguen a formar-me, a llegir, a repensar i a reformular allò en el que crec. Com explicar-los la resurrecció? Els miracles? La Pentecosta? Si no m'ho puc explicar a mi mateixa, mai els ho podré transmetre a ells.
Avui he intentat explicar-los que les llengües de foc era només un recurs simbòlic de Lluc... i al cap d'un segons em preguntaven si no se'ls havien cremat els cabells... És cert que sempre n'hi ha algún que no escolta, però és igualment cert que cal saber expressar en el seu llenguatge tota aquesta riquesa simbòlica bíblica, i jo, pel que es veu, encara n'estic aprenent.
El llibre de Quezel ofereix pistes per a una aproximació a una explicació raonada i històrica del personatge de Jesús: on va nèixer, quan, el significat de ser gal.lileu, la seva predicació, el perquè de la seva mort... Un llenguatge planer, unes argumentacions a l'abast de tothom, un nombre de pàgines escaient, converteixen aquest llibre en un bon company de camí d'aquesta fe que, si es vol fer un lloc en el pensament actual, necessita madurar a la llum de la raó.
Teresa