dilluns, 11 de juny de 2007

MÉS ENLLÀ DE LA REALITAT

Sí, més enllà d'allò que veiem, que toquem... es poden amagar altres realitats. I no parlo de "Terecer Milenio" ni cap altre programa de matinada... Parlo dels símbols, de la litúrgia, de tot allò que ens suggereix una realitat amagada que va molt més lluny de la mateixa realitat...
Ara fa vuit dies vaig anar a missa a Santa Maria in Trastevere (Roma), la seu de la Comunitat de Sant Egidi. Sé que les eucaristies són molt cuidades i participades, i com que era a prop de casa, hi vaig anar. Em va sorprendre molt el protagonisme dels símbols a la celebració: les processons d'entrada i sortida dels concelebrants, l'entrada del llibre de les lectures acompanyat d'un gran ciri, l'incens, l'ús d'un espai diferent per a llegir l'evangeli, les ofrenes... I em va sorprendre positivament. Aquí no cal explicar que l'Evangeli il.lumina la vida del cristià, ho veus. Perquè ja fa temps vaig aprendre que si cal explicar els símbols... malament.
Avui he anat a una mini-processó de Corpus a un Monestir prop de València. Hi hem anat amb la comunitat a fer el recés de final de curs (un cap de setmana per avaluar l'any, vaja). El cos de Crist centrava aquell grupet de persones en fila pel claustre. Però em pregunto si aquell acte deia gran cosa als més joves... Em pregunto si aquell símbol i el cant que l'acompanyava parlava avui per ell sol. O caldria fer massa teologia per tal que un adolescent o un neòfit ho entengués. I si cal explicar-ho amb alta teologia, malament.

Teresa