diumenge, 12 d’agost de 2007

CONTE

Quan les coses a la vida ens superen, quan 24 hores al dia no són suficients, recorda el pot de maionesa i el cafè.

Un professor, davant la seva classe de filosofia, sense dir cap paraula, va agafar un pot gran i buit de maionesa, i va començar a omplir-lo amb pilotes de golf. Després va preguntar als estudiants si el pot estava ple. Els estudiants van estar d'acord a dir que sí. Així, el professor va agafar una capsa plena de pedretes i la va buidar dins del pot de maionesa. Les pedretes van omplir els espais buits entre les pilotes de golf. El professor va tornar a preguntar als estudiants si el pot estava ple, i ells van tornar a dir que sí. Després, el professor va agafar una capsa amb sorra i la va buidar dins del pot. Per descomptat, la sorra va omplir tots els espais buits i el professor va preguntar una altra vegada si el pot estava ple.

En aquesta ocasió, els estudiants van respondre amb un sí unànime. El professor, ràpidament, va afegir 2 tasses de cafè al contingut del pot i, efectivament, va omplir tots els espais buits entre la sorra. Ara, els estudiants ja reien. Quan el riure es va anar apagant, el professor va dir: " Vull que s'adonin que aquest pot representa la vida. Les pilotes de golf són les coses importants com la família, els fills, la salut, els amics, l'amor, la relació amb Déu, coses que t'apassionen. Encara que perdéssim tota la resta i només aquestes ens quedessin les nostres vides ja estarien plenes.

Les pedretes són les altres coses que ens importen, com la feina, la casa, el cotxe, ... La sorra és tot allò altre, les petites coses. Si primer posem la sorra al pot, no hi hauria espai per a les pedretes ,ni per a les pilotes de golf. El mateix passa amb la vida. Si utilitzem tot el nostre temps i energia en les coses petites, mai no tindrem lloc per a les coses realment importants.

Para atenció a les coses que són crucials per a la teva felicitat. Juga amb els teus fills, agafa’t temps per anar al metge, vés amb la teva parella a sopar, practica el teu esport o afició favorits. Sempre hi haurà temps per netejar la casa, per reparar la clau de l'aigua... Ocupa't de les pilotes de golf primer, de les coses que realment t'importen. Estableix les teves prioritats, la resta només és sorra.
Un dels estudiants va aixecar la mà i va preguntar què representava el cafè. El professor va somriure i va dir: " Que bé que em facis aquesta pregunta. Només és per demostrar-vos que no importa que la vostra vida sembli molt ocupada: sempre hi ha lloc per a un parell de tasses de cafè amb un amic."

(No tinc la referència de qui és l´autor del conte, me l´han reenviat, i penso que us pot agradar)

Eugenia