dimecres, 5 de setembre de 2007

HISTORIAS DE MUJERES

La Mariola, amiga i companya, m'ha regalat un llibre: setze brevíssimes biografies de dones, algunes conegudes (Alma Malher, Frida Kahlo...), altres totalment noves per a mi (Zenobia Camprubí, Mary Wollstonecraft..). Historias de mujeres és una recopilació de una sèrie de reportatges publicats per la Rosa Montero al suplement dominical de El País. M'està resultan molt interessant. En poques pàgines (10 minuts de lectura per cada personatge) descobreixes vides insòlites, apassionants, plenes de màgia i creativitat... algunes de les quals van poder desenvolupar les seves qualitats, i altres van quedar ofegades per la personalitat de les seves parelles i/o de la societat que els va tocar viure.
L'autora no pot aprofundir en els personatges, però aconsegueix destacar una característica molt concreta de cada una de les seves protagonistes i és aquest fil el que ens guiarà a través de cada una de les breus biografies. M'ha impressionat descobrir una Agatha Christie escrivint unes trames perfectes com a contrapès d'un Imperi Anglès en declivi. O una Alma Malher claudicant de manera conscient a la seva pròpia vocació musical per afavorir la del seu primer marit, Gustav Malher.
En un estil àgil i amè, ens endinsem en la història d'una quantes dones que també formen part de la Història, la de la humanitat. Sense elles, conegudes i no, ens manca el 50% del que som ara mateix.

Teresa