dimarts, 25 de setembre de 2007

LITÚRGIES

Busco al diccionari la paraula "litúrgia", i em diu que correspon "al conjunt de les cerimònies del culte públic d'una religió". Segons aquesta definició, l'espectacle casteller que vaig viure ahir al matí a la Plaça Sant Jaume amb motiu de les festes de la Mercè, correspondria a una litúrgia civil en l'apoteosi de participació popular. De la mateixa manera que el "sacerdot"Messi sembla que està prenent el relleu a l'idolatrat Ronaldinho en el culte futbolístic. I a Sant Sebastià ha arribat el glamurós Richard Gere, envoltat de la seva aureola de budisme i "bon rotllo"... les litúrgies apareixen en totes les pàgines dels diaris. Litúrgies de tots colors que són representació de la gran quantitat de cultes que tenim, tot i ser una societat laica.

He passat el cap de setmana a Palma de Mallorca, per participar en una litúrgia familiar: la renovació dels Vots de la MªCarmen, una companya amb qui vaig compartir un parell d'anys al noviciat. La celebració va ser al saló d'actes de l'escola, amb la presència d'una bona representació de mestres, alumnes, família religiosa i família de sang. La litúrgia, emotiva i senzilla, es va basar en unes lectures que parlen del símbol d'haver descobert un tresor, i de voler dedicar-hi la vida. Vam acabar ballant tots plegats una cançó del Sueño de Morfeo...

L'endemà, diumenge, em vaig escapar a fer un tomb pel casc antic de la ciutat. Tenia ganes de veure el polèmic mural de Miquel Barceló a La Seu, i vaig aprofitar per participar a l'eucaristia. Litúrgia magnífica i solemne, amb cants en gregorià i molt d'encens. La Seu és preciosa. Del mural de'n Barceló potser us en parlo un altre dia. De la litúrgia catedralícia em va quedar la sensació d'estar davant d'un espectacle. Molt cuidada, molt harmoniosa, però que no m'agafava per dins.

La imatge que he escollit per aquest post correspon a una altra litúrgia que també s'ha iniciat aquest cap de setmana: la Missa Jove al Casal Loiola. Una litúrgia feta pels joves i adreçada als més joves. El culte inclou sempre tenir una estona per compartir la vida i escoltar què hi diu Jesús. Les abraçades del moment de la Pau us asseguro que són reals i s'acompanyen d'un munt de petons!

Com veieu, ha estat un cap de setmana molt "litúrgic"...


mangels

PD: Aprofito per saludar la gent de Palma (Catimar, Bego, Ramon, Margalida...) i agraeixo públicament i "litúrgicament", la possibilitat de fer amics blocaires!