dimarts, 13 de maig de 2008

AMB ESPERIT O SENSE ESPERIT

La Pentecosta ens ha portat uns dies de festa passats per aigua. Una pluja que ha estat ben acollida gairebé per tothom, potser perquè ens han avisat tant de la sequera, que a la fi han aconseguit convèncer-nos que l'aigua és realment un bé preciós, i sembla que comencem a fer-nos conscients de la importància de fer-ne un bon ús.
M'ha fet pensar en la sequera espiritual que també ens amenaça el nostre temps, tan mancat de creativitat i de veritables profetes que ens treguin d'aquest estat mig conformista i mig adormit, però sobretot mancat d'utopia i de passió.
Des de l'experiència d'Emmaús de la Pasqua d'enguany, sento que el topos del deixeble de Jesús és un cor abrusat, perquè sense l'escalfor del cor, el seguiment pot quedar en un ritual buit o en un idealisme d'ong. I mantenir aquest cor apassionat és un do de l'Esperit, però responsabilitat de cadascú el tenir cura que no manquin les condicions que l'afavoreixin.
Amb Esperit Sant o sense Esperit Sant? la vida en color o en blanc i negre!
màngels
Sense l'Esperit Sant, Déu queda molt llunyà; el Crist és una figura del passat; l'Evangeli és lletra morta; l'Església, una mera organització; l'Autoritat, un poder; la missió, una propaganda; el Culte, una evocació; i l'obrar cristià, una moral d'esclaus.
Però, amb l'Esperit Sant, tot l'univers resuscita i gemega amb els dolors d'infantament del Regne; el Crist ressuscitat s'hi fa present; l'Evangeli és una força que dóna vida; l'Església realitza la comunió trinitària; l'Autoritat és un servei alliberador; la Missió, una Pentecosta; la Litúrgia, un memorial i una anticipació; i l'obrar humà, cada vegada més diví.
Metropolità Ignatios de Latakaia

1 comentari:

Daniel Palau ha dit...

Coincideixo plenament. M'agrada coincidir fins i tot en les fonts, aquest metropolita ortodox d'Antioquia té coses molt interessants, per exemple: La Résurrection et l'homme d'ajourd'hui, llibre del 1970.

Per cert, m'agrada el color, si pot ser ben variat i apassionat. Molt millor!