dijous, 10 de gener de 2008

VERBA VOLANT

Sí, les paraules volen, se'n van... A vegades, quan sóc a l'aula, em pregunto si realment hi ha algú a "l'altra banda", si tots aquells nois i noies hi són realment o només de "cos present". Més d'una vegada la seva ànima ha emigrat dels seus cossos. Se'ls nota en les mirades, perdudes, absents. De tant en tant em sento com el Baptista, predicant en el desert.
Per això afavoreixo i valoro tot el que sigui experiencial. Tot el que els tregui d'ells mateixos i de la seva aparent apatia. Una vivència val més que hores i hores de classe. Jo mateixa sóc la primera en experimentar-ho.
El Juan, de confirmació, ens explicava avui la seva experiència en un camp de treball aquest Nadal. Ell, amb altres alumnes de 2n de Batxillerat, va anar a fer classe de castellà a immigrants. El Juan és d'aquells que enganyen. Sembla deixat, despistat. Ve al grup i més que asseure's, s'estira a la cadira. Sembla que no hi sigui... però no se li escapa una i no falta mai. Estava impactat per l'experiència viscuda aquests dies. El que més el va frapar va ser quan va anar al riu, sota el pont d'Ademús, a buscar els immigrants allà on malviuen. Va veure les seves condicions habituals, i va descobrir que alguns tenien la seva mateixa edat, i ja s'havien jugat la vida. Ho explicava sense mostrar emoció, però a més dels dies del Camp, la nit de Reis també va repartir joguines. Alguna cosa ara el qüestiona. La immigració ja no és un problema que surt per la tele. Són noms i rostres concrets. Són persones. Com ell. Com tu. Com jo.

Teresa