dissabte, 23 de febrer de 2008

PELEGRINACIÓ AMB SANT IGNASI

Aquesta setmana surto a una entrevista del Catalunya Cristiana parlant sobre la vetlla i pelegrinació de Sant Ignasi.


—Com enriqueix humanament i cristianament aquesta peregrinació?

Afegint-me a l´experiència que tingué Ignasi de Loyola aquell març de 1522, és un temps de peregrinatge, exterior e interior, que em convida a anar més endins de mi mateixa, a l´encontre de Déu i dels altres.
Hi ha dos moments marcats i ben enriquidors humana i cristianament:
En un primer, la Vetlla d´armes que féu Ignasi davant la Mare de Déu de Montserrat, i que li va portar a deixar els seus vestits i armes de cavaller per vestir-se les armes del Crist. Em convida a possar-me davant Déu amb el sóc, dons i limitacions, tot desitjant anar a l´arrel per desprendre´m de les actituts i de tot allò que em lliga i no em deixa caminar, confiant i disposant-me a les mans de Déu buscant sempre una més gran llibertat interior.
El segon moment, el camí d´Ignasi de Montserrat a Manresa. Em possa en marxa, en camí cap a on va viure l´experiència del Cardoner i escriure els Exercicis Espirituals. És un seguir interioritzant allò viscut la nit anterior, un temps privilegiat, enmig de l´immensitat de la naturalesa, on el compartir amb els company@s de peregrinació desde el fons del cor, amb uns cors ben oberts i tocats per Ell, fent que sigui un moment molt especial.


—És important viure la fe amb altres joves i sentir que formes part d’una comunitat?
Sí, viure la fe amb altres joves i sentir que formes part d´una comunitat ajuda molt. És d´agrair poder compartir amb persones que tenen ideals i valors en comú, poder avançar plegats, donar-nos suport mutu, riure junts, ajudar-nos, fer-nos preguntes, qüestionar-nos, motivar-nos, veure el món amb uns altres ulls, compartir vida desde uns mateixos sentiments i valors. És un espai on dones i reps molt a nivell humà i cristià.


- Si els joves s’allunyen de l’Església és per manca de valors o més aviat és perquè no troben aquests valors reflectits en l’Església?
Els joves combreguen amb els valors de Déu fet home en els que creu l´església. A més, tenen desenvolupada una alta sensibilitat social que els ajuda a identificar-se molt amb Jesús de Natzaret, pobre, que és amor, senzill, transparent, treballador vers la justícia, proclamador de la Veritat, flexible, amb capacitat d´arriscar i que ens estimà fins a l´extrem. Però, cal dir, que sovint busquen una radicalitat sempre major.


—Per què continua atraient el missatge de l’Evangeli?
El missatge de l´Evangeli atreu perquè és humanitzador, esperançador, donador de sentit i de Vida, amb uns valors que posen al centre a la persona començant pels més « petits i febles », fent-nos sentir creatures estimades, ens fa feliços i als que ens envolten, ens convida a anar a l´esència, ens ajuda a conèixer-nos més a nosaltres mateixos, a ser tal com som, a ser més lliures, a treballar per un món millor, més fratern, més just.


—Què aporta el carisma jesuïta i l’espiritualitat de Sant Ignasi als joves?
L'espiritualiat ignasiana pot aportar al jove dues coses: la importància d'experimentar Déu personalment i no només d'oïdes. I en segon lloc, la importància de comprometre's, de prendre una decisió lliure davant de Déu en favor del seu Regne. A aquestes dues coses Sant Ignasi els hi donava molta importància en els seus Exercicis Espiritulas.

Eugenia

PS: Els interessats a participar en el pelegrinatge «amb sant Ignasi de Montserrat a Manresa» poden contactar amb David Guindulain: tel. 669 485 781, dguindulain@fespinal.com