dijous, 12 de juny de 2008

14 Kilómetros

A la comunitat acabem de veure una pel·lícula, 14 Kilómetros. Aquesta és la distància que separa el sud del nord, la pobresa material de la suposada abundància, el subdesenvolupament del progrés. És a dir, els 14 km que separen Àfrica d'Europa.
Per a mi ha estat un exercici de contemplació: magnífics paisatges, una estètica tractada amb molta cura, un desert immens sota el sol... i també un exercici de reconèixer històries properes: les nigerianes del meu barri, els immigrants de l'autobús, alguns africans que he conegut...
Homes i dones que, empesos per un futur que no els ofereix possibilitats, arrisquen el que tenen i el que són a la recerca d'una vida digna. Com deia un d'ells: "Hem tingut la mala sort de néixer al país més pobre del món". Potser la seva dissort es pot arribar a transformar en alguna cosa millor, si els que ens ho mirem des de l'altra riba som capaços de posar-nos en la pell de qui ho ha deixat tot sense saber què trobarà.
Sense ingenuïtat, amb realisme i responsabilitat, podem rescatar el que aquest moment ens ofereix d'oportunitat, i no només pel que ve de fora. Com diu el final d'un conte: "Bona sort, mala sort, qui ho sap"
Teresa