diumenge, 15 de novembre de 2009

VINT ANYS

Demà, 16 de novembre, farà vint anys de l'assassinat de sis jesuïtes i dues dones que treballaven a casa seva a la UCA, a El Salvador. La seves morts són un petit nombre enmig de més de 80.000 assassinats en deu anys de violència al país. Malgrat el pas del temps la seva memòria i testimoni són del tot actuals, com ho segueix sent la injustícia i la pobresa.
Quan el pas del temps no esborra les ferides i els culpables segueixen impunes, quan fets com aquells podrien passar avui a tants llocs del món, alguna cosa no estem fent bé amb la nostra història.
El mateix Ellacuría, el jesuïta més conegut del grup d'homes assassinats aquella nit a la Universitat, deia a Barcelona només deu dies abans de morir: “Només utòpica i esperançadament hom pot creure i tenir ànims per intentar amb tots els pobres i oprimits del món revertir la història, subvertirla i llançar-la en una altra direcció". El seu llegat és la nostra la nostra tasca inacabada.
Si voleu saber-ne més o recordar el context del fets, us proposo un vídeo en dues parts (uns 12 minuts en total) que són tot un record i un homenatge.
Teresa

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Teresa,
Gràcies per parlar-ne. La mamòria flaqueja i el temps passa i les "barbaritats"es van multiplicant. No recordava la data. Sí el fet.
Montse

M.àngels ha dit...

Gràcies, Teresa! els he passat a classe de reli amb els de 4t d'eso, i la resposta després de l'impacte, ha estat: la realitat supera la ficció! aquests nois tan acostumats a veure sang i violència, s'han quedat parats davant el testimoni d'unes persones que han donat la vida per ser coherents amb l'evangeli que els porta a estar al costat dels més febles...