dilluns, 6 de juliol de 2009

QUÈ ENS FA FELIÇOS?

Això és el que sovint ens preguntem: realment, què ens fa feliços? Perquè crec que ja hem descobert que ni el consum desaforat, ni unes vacances paradisíaques, ni... Res de tot això ens assegura que, un cop a casa, es nostres actes ens facin sentir allò que en diriem, feliços. En tot cas ens proporcionen una sensació de plaer, de felicitat, però convertir aquest terme en només una sensació es un pur reduccionisme.
Aquest cap de setmana he sortit la llista dels països més feliços, i l'encapçala un petit i llunyà pais com Costa Rica. De fet, entre els 10 primers no n'hi ha cap d'europeu. D'aquí ja en trec una màxima: els diners no fan la felicitat, ni el progrés, ni l'accés massiu a les noves tecnologies... Entre aquests primers països, el 90% són llatinoamericans, i no em sorprèn. He conegut força gent d'aquelles terres i crec que tenen un do que els fa viure amb alegria i esperança, també quan sembla que tot els va en contra.
I en concret, què té Costa Rica que el faci merèixer aquest primer lloc? Doncs, en primer lloc, el que no té és exèrcit (un paradís pels pacifistes), ni grans indústries, i aconsegueixen un gran equilibri entre producció-consum que fa que la seva "petjada ecològica" sigui quasi bé la ideal. A més, una bona part del pais és zona natural protegida i la seva esperança de vida és de les més altes del món.
Cap ciutadà de Costa Rica lidera la llista Forbes dels homes i dones més rics del món, no en coneixem esportistes d'èlite, ni segurament en sabriem dir el nom del seu president, però... la majoria de la població se sent feliç. Potser no és cap dada espectacular, però a mi em sembla, pel seu abast social, més significativa que moltes altres.

Teresa