dimecres, 8 de juliol de 2009

TOCAR DE PEUS A TERRA

Fa uns dies, la Roser feia un comentari al post Sobreviure, arran de la mort de M. Jackson: Si mirem actors, actrius, polítics, escriptors quan es creuen que són importants i els va bé, en un principi ser el centre, la cosa acaba malament. Aleshores, quina és la solució? només penso en dues coses serenitat i humilitat. Qué en penses?
Crec que realment la llista de persones que han malbaratat la seva vida arrossegades per l'èxit, els diners, la por al fracàs, no saber gestionar la fama... és inacabable. Com en una ascenció, massa vegades, un cop al cim, han descobert el vertigen i no han sabut fer el descens en condicions. I s'han deixat caure muntanya avall, sense prendre mesures, sense control, sense poder assaborir el que ha suposat la fita conseguida.
Sí, crec que la serenitat i la humilitat són condicions necessàries per a poder arribar i per gaudir de la vista. La serenitat que t'evita actes imprudents en condicions arriscades i la humilitat de no creure't més del que ets. Altres condicions? Una que em sembla fonamental: l'entorn. Moltes vegades parlem de gent molt jove que triomfa, que amb 18 o 20 anys és la millor del món en la seva disciplina, professió. En les seves circumstàncies, el més normal és creure-s'ho i entrar en una espiral impossible de controlar. El que és extraordinari és que algú que els estimi de veritat els ajudi a mantenir-se amb els peus a terra. No per això deixaran de ser els millors, ben al contrari, podran gestionar l'èxit i segurament en podran gaudir.
Acabo amb una anècdota ben pràctica i real: vaig sentir que Rafa Nadal s'estava en un hotel de luxe i pensava baixar a sopar amb pantalons curts. Amb algú com ell farien una excepció en les normes habituals. Quan el seu oncle ho va saber, el va fer anar a l'habitació a canviar-se, com hagués fet qualsevol altre hoste.
Teresa