dijous, 26 de novembre de 2009

LA DIGNITAT DE CATALUNYA, LA DIGNITAT DELS CATALANS

Poques vegades he escrit al bloc de bon matí. No són les 7h del matí i m'he sentit empesa a encendre l'ordinador i invertir els meus hàbits matinals. Hi ha dies que es mereixen trencar les rutines, la qual cosa ens demostra que encara estem vius.
Acabo de sentir que dotze diaris catalans, els diaris editats a Cayalunya, han tret un únic editorial, La dignitat de Catalunya. Aquest fet sense precedents en el món periodístic de casa nostra no pot ser res més que la reacció lògica a un seguit de desgavells en relació amb el Tribunal Consitucional i la sentència sobre l'Estatut. Les filtracions interessades ja ens avisen que vénen maldades, i el nostre seny innat esdevé ràbia quan constates que un tribunal, imparcial per naturalesa, acumula un seguit d'irregularitats que ens fan tèmer que l'equilibri i la convivència d'un país trontolli.
Catalunya ha estat un gran país, com bé deia un Pau Casals visiblement emocionat a la seu de l'ONU ja fa anys. En aquests moments forma part d'un Estat més ampli, però no oblida el seu passat ni renuncia al seu futur. Tocar un text no ideal, però refrendat per totes les institucions democràtiques i aprovat en referèndum, sembla que sigui un pas enrera en la pràctica d'aquesta democràcia que tant ha costat aconseguir. I arribat el moment, no ha d'extranyar a ningú que ens desencantem cada cop més d'aquest sistema democràtic (diuen que el millor dels possibles) i del model d'Estat que en sorgeix i que suposadament ens acull en igualtat de condicions, encara que a l'hora de la veritat ni ens entén ni ens respecta.
Teresa