dilluns, 20 de setembre de 2010

ANGLICANISME VERSUS CATOLICISME

Sembla que algú s'ha confabulat per tal que la relació entre l'anglicanisme i el catolicisme fossin tema de debat durant tot l'estiu i sobretot aquesta darrera setmana. La sèrie "Els Tudor" que tan èxit d'audiència ha tingut les nits del dijous ens ha posat sobre la pista d'uns fets històrics que van marcar un Cisma. La visita del Papa a la Gran Bretanya, on els catòlics són un 10% del conjunt de la població, ha estat àmpliament coberta pels mitjans de comunicació, manifestacions en contra incloses. Potser és que el Cisma mai havia d'haver estat i només va ser una lluita de poder amb unes conseqüències religioses irreparables. Potser és que la visita del Papa amb la beatificació del Cardenal Newman (catòlic convertit) tampoc ha estat un signe de comunió amb el món anglicà.
Però si m'he de quedar amb alguna cosa, em quedo amb un home de principis, amb un home honest i conseqüent fins el final: em quedo amb Thomas More, que per la seva desavinença amb Enric VIII va ser empresonat i decapitat. Tant me fa de quin bàndol fos, perquè quan un s'alia amb els seus propis ideals i no s'agenollla davant la por, ens transmet molt més que una creença, ens transmet una manera exemplar de viure.
Teresa

2 comentaris:

Anònim ha dit...

M'explica un amic anglès que l'Església d'Anglaterra està dividida -dins de la unió, esclar- entre l'Alta Església -a la que pertanyen els nobles i les classes altes- i la Baixa Església -majoritària i integrada per la gent senzilla-.

L'Alta Església -molt formal- és molt propera a l'Església Catòlica en molts aspectes, mentre que la Baixa Església és propera a les esglésies protestants d'Europa.

Ara, els nous passos de l'Anglicanisme -lògics i saludables, sobre la dona, els homosexuals, etc., un exemple per a l'Església Catòlica- ho ha distorsionat tot una mica, perquè els sectors més conservadors s'han acostat a l'Església Catòlica. I alguns hi han ingressat.

D'aquí que l'Església Catòlica tingui -ara sí- capellans casats i amb fills: els capellans anglicans -i ortodoxes- que s'han passat al Catolicisme. I és raonable, no abandonaran els fills en un hospici perquè s'han fet catòlics.

Enric

Anònim ha dit...

Teresa,
Sóc una entusiasta de Thomas More i de J. H. Newman.
Mentre hi hagin homes com aquests, l'Església anirà endavant, al marge de tots els entrebancs.
T'agraeixo el seu record.
Montse.