dijous, 2 de juny de 2011

DONES EXEMPLARS

Fa un parell d'anys vaig fer una sortida familiar a la Catalunya Nord. La meva mare, inquieta com ella sola, tenia molt interès en que coneguessim la maternitat d'Elna. En un continent tan vell com el nostre, són moltes les petjades que la història hi ha deixat. I Elna és un símbol d'humanitat enmig d'una gran guerra. En aquesta maternitat, Elizabeth Eidenbenz, va facilitar que centenars de dones espanyoles i jueves hi poguessin tenir els seus fills, lluny dels camps de concentració dels alemanys. En total, hi van néixer 597 criatures.

M'agrada fixar-me en el que considero vides exemplars. Gent que ofereix el que té. I que no dóna cap importància als fets que se'ls reconeixen. Com Paul Rusesabaguina ("Hotel Rwanda"), Irena Sendler o Elizabeth Eidenbenz. Per sort, en aquests casos, el món ha pogut conèixer una dedicació heroica com la seva i els ho podem agrair.

Elizabeth Eidenbenz va morir el 23 de maig passat als 97 anys. El 2006 se li va concedir la Creu de Sant Jordi i hi ha un llibre en català que en recull el testimoni: "La maternitat d'Elna. El bressol dels exiliats" d'Assumpta Montellà. Ara llibres. 2006.
Teresa

1 comentari:

Anònim ha dit...

Una vida plena de sentit, la de la senyora Eidenbenz.

És cert que després del part, havia de tornar les dones al camp de concentració i allà algunes moríen, elles o els nens, però va fer el que va poder.

Un record per a ella. I si mai passeu per Elna, no deixeu de visitar la Maternitat. Es trobas als afores.

Enric