diumenge, 6 de març de 2011

PROHIBIR

Fa dies que m'indigna la demagògia barata que sento i llegeixo. L'acte de governar és l'acte de posar normes i limitar les accions dels ciutadans. Del que es tracta és que els límits siguin raonables i busquin sempre el bé comú, més enllà d'interessos particulars o partidistes.
Els bars es posen en peu de guerra perquè no s'hi pot fumar a dins, sense valorar el bé pels no fumadors, pels que ho volen deixar i per tots aquells als que el tabac pot estar ara matant. L'oposició espanyola s'exclama de la rebaixa de velocitat a les autopistes. Jo, de fet, rebaixaria la velocitat a 90 km/h, que és quan el cotxe menys consumeix a velocitat fixa. I m'estalviaria algunes decisions de cara a l'aparador, com la del 5% en rodalies Renfe (i els retards?, i les línies obsoletes?, i el metro, i el bus?)
La bona convivència s'assegura posant normes i les normes comporten sancions per a qui no les compleix. I això ho saben molt bé tots els que governen, en qualsevol àmbit.
I les normes d'un estat de dret ajuden a vertebrar un estil de vida, de respecte, corresponsabilitat i maduresa social. I al contrari... la llibertat entesa com un sí a tot acaba generant una societat immadura, com un adolescent al qui ningú li ha dit mai prou, i es creu que tot s'hi val, fins que un dia es doni una autèntica clatellada, potser massa tard per rectificar.
Teresa