dijous, 21 de novembre de 2013

EFEMÈRIDES

Molts mitjans de comunicació, a més d'informar-nos de la realitat present (segons els interessos de cada un) i de dibuixar el futur més immediat, fan una mirada enrera i ens recorden aquells fets més destacats que van succeir aquell mateix dia fa cinc, deu, vint o cinquanta anys. La mirada enrera, com qui repassa l'àlbum de fotos familiar, ens fa adonar d'on erem i d'on som, el camí recorregut, i reconèixer les modes que passen sense pietat...
En un 21 de novembre han passat moltes coses: naixements i morts il·lustres (Voltaire i Ernest Lluch, respectivament), declaracions de pau (Guerra del Balcans), esdeveniments eclesials (clausura de la 3a sessió del Concili Vaticà II), etc... i molts fets que ja formen part de la història però que marquen el nostre present.
Tal dia com avui fa 213 d'un naixement, de la Societat del Sagrat Cor, a Paris. En un pis particular, quatre noies iniciaven una aventura encara per definir. Només la més jove, Magdalena Sofia, li va donar continuïtat. I el foc, sempre present a la seva vida, quasi converteix aquella senzilla cerimònia en una tragèdia. Per sort, les flames no van fer estralls sinó que encara avui són signe d'una passió que crema en molts cors i, ... per molts anys !!

Teresa Gomà, rscj