dilluns, 27 d’abril de 2015

TOTS DIFERENTS, TOTS IGUALS


Què difícil se'm fa treballar el tema de la diversitat amb els alumnes! Me'l plantejo com un pas previ al tema de Jesús i les dones, de com Jesús es va acostar als grups que no encaixaven en la societat jueva del segle I i que malgrat el seu paper cabdal, es mantenien al marge en molts moments de la vida social d'aquell temps. Aleshores, l'honor requeia en els homes casats, amb fills mascles, amb un bon ofici i complidors de la Llei. Tots els altres, eren persones de segona o tercera categoria. 
Avui, amb tanta llibertat com sembla que tenim, també hi ha diferents. La roba ens distingeix. El color de la pell, també. La llengua materna, els costums, la religió... però sobretot, la butxaca. La mateixa persona tindrà una qualificació molt diferent si arriba a casa nostra en pastera o en un iot.O si es guanya la vida remenant contenidors o xutant una pilota. I en els dos casos penso en persones amb cultura, religió, pell i idioma ben diferent al nostre.
Potser és que tots som ben diferents i ben iguals alhora. Alts o baixos, xerraires o tímids, passotes o caparruts... però amb sentiments, pors i anhels d'una vida més digna, d'una vida millor. 
Teresa Gomà, rscj