dilluns, 19 d’octubre de 2015

MATER, ICONA DE L'HARMONIA

Tot grup, tota societat, necessita uns símbols amb els que identificar-se i donar-se a conèixer.  En els temps actuals, els missatges ens arriben en formes impactants, creatives, frases llampec que se’ns graven a la memòria… No és època dels llargs discursos que, cada vegada més, ens cauen de les mans.
Les religioses del Sagrat Cor, des de ben aviat, han tingut una icona que encara avui perviu en les seves escoles, i a través d’elles, s’ha extès per tot el món. La imatge de Mater Admirabilis (que se celebra el 20 d’octubre) està present a tots els centres, quasi bé sempre en un passadís, el seu lloc original. Enmig de la vida i el brogit de l’escola, ens convida a l’acció i a la serenor alhora. La tasca educativa és l’estudi i l’aprenentatge, el progrés humà, acadèmic i social de l’alumne, sense oblidar el vessant espiritual, imprescindible per una educació integradora de debò. Mater sembla trobar l’equilibri entre uns i altres, en un moment de descans, amb el llibre obert als seus peus, el fus en repòs i la mirada dirigida al cor…. en un marc obert al món i al que hi passa. Mater ens convida a la justa mesura per a cada cosa, per a cada moment. A fugir tant de l’estrès i  la hiperactivitat, com dels espiritualismes buits que no busquen res més que el propi melic, el nostre ego engrandit.
Quan perdem l’harmonia, l’equilibri, ens sentim sobrepassats, superats, quan ens veiem a tocar dels propis limits…. i molt abans de que això arribi… la figura de Maria representada en la imatge de Mater ens connecta amb el nostre ésser més profund i ens recorda qui som i cap a on volíem anar.

Teresa Gomà, rscj (publicat a Catalunya Cristiana - 11/10/2015)